Beperkte vrijheid én Ontspannen moederschap

Ervaar jij tijd voor jezelf als moeder? Ik kwam mezelf behoorlijk tegen in deze Coronatijd. Ik ontdekte dat ik me door alle Coronamaatregelen behoorlijk beperkt voelde in mijn bewegingsvrijheid. En niet zozeer omdat ik nu niet buiten de deur een kopje koffie kan drinken, mijn ouders en vrienden kan knuffelen of ontspannen een boodschap kan doen.

Nee, de beperkingen in vrijheid kwamen vooral door mijn eigen gedachten, overtuigingen en verwachtingen. Ik schoot in een soort kramp. Ik wilde het weer heel graag goed doen voor die ander en voldoen aan allerlei verwachtingen. Ik zocht naar de leerkracht in mij om zo goed mogelijk thuisonderwijs te geven. Ik vond dat ik er 200% voor mijn kinderen moest zijn. Ik deed enorm mijn best om lief, leuk en geduldig te zijn, ook al kwam het stoom soms uit mijn oren.

Ik gunde mijn man mijn praktijkruimte als werkplek, aangezien ik die nu niet zelf kan gebruiken. Ik vond dat ik dankbaar moest zijn voor alles wat ik wél heb.

Ik was zo bezig met hoe ik dacht dat het zou moeten en hoe ik het zou willen dat ik vergat uit te spreken wat ik van binnen voelde. En ondertussen voelde ik me steeds minder lief, leuk en gezellig. Met als herkenbare reactie dat ik over dit gevoel ook nog een oordeel had. Zie je wel dat ik niet die lieve, leuke en gezellige moeder ben.

Het duurde even maar toen herkende ik dit oude patroon. Me willen aanpassen aan de situatie, aan anderen. Voldoen aan verwachtingen waarvan ik denk dat een ander die van me heeft. Toen ik me dit besefte kon ik uitspreken wat ik lastig vond en wat ik nodig had. Door steeds mijn best te doen voor iedereen vergat ik eerlijk te zijn over mijn behoefte. De behoefte om ook tijd en ruimte voor mezelf te hebben. Toen ik dit uitsprak bleken er genoeg mogelijkheden te zijn om ruimte en tijd voor mezelf te creëren. Degene die dit het meest tegen had gehouden was ik zelf.

Ik heb ontdekt dat vrijheid voor mij zit in eerlijk zijn over hoe ik me voel en wat ik nodig heb. Dan ontstaat er ruimte voor mezelf en anderen. Want ook mijn gezin vond het fijn dat ik er minder ‘bovenop’ zat, niet meer juf maar gewoon mama was. Kortom er was veel meer ontspanning in huis. En ik kon oprecht dankbaar zijn voor alles wat ik wél heb.

Ervaar jij voldoende tijd en ruimte voor jezelf? Durf je eerlijk te zijn over hoe je je voelt en overtuigingen los te laten?

Heb jij behoefte aan ontspanning, wil jij je hoofd leeg maken en/of bij jezelf te blijven?

In mijn nieuwsbrief deel ik gratis een oefening die hierbij ondersteund. Met een variatietip om samen met je kind te doen. Meld je aan en ontvang gratis de oefening. 

Nieuwsgierig? Meld je dan hiernaast aan voor de nieuwsbrief.

Hartelijke groet,

Hennie Kuindersma

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *